Vruiger

In 1962 vond de oprichtingsvergadering plaats in Café ’t Huikske. Onder het genot van een paar biertjes werd er gezellig nagekletst over een geslaagd optreden als de Flamy-Boys op de carnavalswagen van de buurt Engelenkampstraat. Iemand opperde om die carnavalsmaandag als kapel door Sittard rond te trekken. En ’t Hermenieke was geboren.

De naam is een verhaal apart: in het Limburgs Dagblad van 31 maart 1973 kunnen we hierover lezen in een artikel n.a.v. het elfjarig bestaan. Tijdens de voorbereidingen van de optocht van 1963 konden de leden van het eerste uur het namelijk niet eens worden over de naam die op de drapeau moest komen. Na veel gebakkelei werd besloten om voor de eerste keer maar onder de naam ’t Hermenieke aan de optocht deel te nemen. Deze naam is hierna nooit meer veranderd.

In de voorbijgaande jaren heeft ’t Hermenieke elk jaar deelgenomen aan de Sittardse Carnavalsoptocht. In Sittard zal menigeen zich wellicht nog groepen kunnen herinneren als “De lèste druim van Jozef Puime” (1969), “Doezend en ein lach” (1973), “Broelof in de Meulebaek” (1976), “De vleiger Boulaar” (1988), “De arabiese rie-sjool” (2000) & “Keuniklik Goudgekeurd” (2005).

Verder heeft ’t Hermenieke aan de wieg gestaan van het huidige “Tröötekonkour” welk tot op de dag van vandaag op carnavalsmaandag wordt gehouden op de markt van Sittard.

Buiten de carnaval neemt ’t Hermenieke ook jaarlijks deel aan het traditionele Krombroodrapen op de Kolleberg. In 2017 voor de 54e keer!!!

Door het jaar heen treedt ’t Hermenieke niet zo vaak op, maar op gezette tijden wordt er door de leden Acte de Presence gegeven. Zeer zeker bij ons jaarlijks verenigings-uitje. Het is hier dan altijd een gezellige boel, met lekker eten en drinken. Precies wat ’t Hermenieke ten doel heeft.

Hermenieke logo Trom